16. huhtikuuta 2012

Kangaspuut paukkuu!

Sittenpä asiaa mun yhdestä lempiharrastuksestani eli kudonnasta, jolla EI siis tarkoiteta neulomista vaan mattojen ja kankaiden kutomista kangaspuilla. Kudonnan pariin pääsin alunperin asuessa Ilomantsissa, jossa Piirolan Pihassa pidetyn kansalaisopiston kudontakurssilla sain kipinän tähän touhuun. Siellä kudoin ensimmäisen mattoni sekä villaisen ruttuhuivin, joka on tarkoitus vielä kasvivärjätä tänä keväänä/kesänä. Suunnittelin silloin aivan ihanan ruskeasävyisen villashaalin, joka oli tarkoitus tehdä Taito-Pohjois-Karjalan eräällä sidoksella, mutta poismuuton vuoksi pääsin silloin vaan loimen luomisvaiheeseen ja luovutin työn muille.

Koulussa onkin ollut nyt paaaaljon kudontaa ja hyvä niin. Kursseista poiketen meillä tehdään kaikki alusta alkaen itse, mikä tarkoittaa mm. suunnittelua, loimen ja kuteen menekin laskemista, loimen luontia, kankaan rakentamista eli loimi laitetaan kangaspuille, voisko sanoa, että se on se pisin työvaihe. "Kankaan rakentaminen" on miusta väärä nimi tuolle työvaiheelle, jotenkin itse kutominen on mun silmiin enemmän kankaan rakentamista. :) Ja sitten pääsee vasta kutomaan. Ja mikäli itse kangaspuut sattuu olemaan osina lattialla, pitää nekin osata koota yheksi kappaleeksi. ;) En enää ihmettele yhtään käsintehtyjen mattojen hintoja, työtunteja kertyy todella paljon jo ennen itse kutomaan pääsyä. Itse asiassa näkee ihmisten myyvän vähän liiankin edullisesti noita käsintehtyjä...

Ensimmäisenä työnä oli kutoa jotain moppilangasta, sai halutessaan kutoa esim pöytäliinan tai kankaan vaikka laukkua tai tyynyä varten. Itse tein yksivärisen kankaan n.50cm x 50cm tyynyä varten. Kangas oli tarkoitus kuvioida kankaanpainannassa. Oon tehny jo kokeilukappaleet Emon peittovalkea-kohopasta sekoituksella ja näyttäs toimivan hyvin. Kiemuroita on pintaan tulossa.



Tällä hetkellä puissa on "Nuppu"-niminen räsymatto, joka sai nimensä pörröisistä kuteistaan sekä siskoni pienestä koirasta, joka on melkein samanvärinen ja maastoutuisi mattoon siinä makoillessaan hyvin. :) Kuteet on revitty SPR:n lajittelukeskuksesta pengotuista vanhoista verhoista ja lakanoista. Kuteiden leikkaamiseen saa käytettyä paljon aikaa ja vuorattua keuhkot samalla hienonhienosta kangaspölystä. Koulusta saatiin vinkki kuteiden leikkaamiseen, mikä nopeuttaa touhua huomattavasti:




Nuppu-maton sidoksena on palttina ja siitä pitäs tulla noin 110cm x 150 cm matto, joka oli tilattu äidin keittiönurkkaukseen. Tällä hetkellä tosin oma matontarve on muuttunut ja alan tykkäämään matosta siinä määrin, että saattaa hyvinkin löytyä vielä mun oman asunnon lattialta. Teen sitten toisen äidille. ;) Alkuperäinen suunnitelma oli kutoa kolmella sukkulalla, mutta halusin siihen niin montaa eri kudetta, että heittelen nyt kutakin 1-2 kerrosta ja pätkäsen kuteen. Eli ei käy niin nopeasti tällä tavalla, mutta miellyttää näin silmää enemmän. Mattoa on kudottu nyt noin 30 cm (?) ja mie niiiiin tykkään siitä! :)) Alin kuva on hitusen liian lämpimän sävyinen, kude ei ole vihreetä!


                     Kahden pienen maton kuteet                               



Suunnitteluvaihe 




 Puissa

3 kommenttia:

  1. Tosi kaunis kudonnainen. Ja kiva idea suunnitella kuteita pahvinpalan ympärille. Mulla on lainassa pöytäkangaspuut, mutta en osaa enää niisiä muuta kuni palttinaa. Tulossa on kuitenkin räväkkää raitaa! Jään innolla odottamaan sinun kiemuroitasi!

    VastaaPoista
  2. Blogissani on sinulle tunnustus :) copypastejee.

    VastaaPoista